Enya Belak

http://www.enya-belak.com/

Mlada perspektivna ustvarjalka deluje na področju sodobnega plesa, filma, gledališča in vizualnih komunikacij. Je absolventka vizualnih  komunikacij  na  Fakulteti  za  dizajn. S svojimi dosežki je bila večkrat vidno izpostavljena in tudi nagrajena. Prejela je jubilejno značko Mete Vidmar in nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko. S plesnim prvencem The Daddy Project se je kot ena izmed štirih avtoric predstavila na festivalu koreografskih miniatur v Beogradu, kjer so prejele posebno nagrado žirije. Prav tako je predstava gostovala po številnih festivalih v Sloveniji in v tujini.

Sodelovala je z mnogimi slovenskimi in tujimi koreografi ter režiserji v predstavah Amor Omnia Vincit, Sijaj, Nosilci telesa, Dan Potem, The Politics  of  Dancing,  Berenika,  DCL,  Neforma in drugimi. Predstavila se je s številnimi plesnimi miniaturami, med drugim Ženske, zakaj?, UMmotion, XY Solze, Kiks za katere je bila tudi nagrajena. Trenutno razvija avtorski solo prvenec Deklica z zmajem in soustvarja duet Profil in kazen. Znotraj svojega dela razvija metodo dela, ki jo je poimenovala montažna koreografija.

Z avtorskimi plesnimi in eksperimentalnimi filmi Rdeča fontana, Šok horizontale, Dan po tem 0.2, Dan po tem 0.3 je gostovala po različnih filmskih festivalih po svetu. Je ena izmed pobudnic umetniškega kolektiva RADIATOR, ki je začel delovati v tem letu. Enya je prepoznavna kot plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, oblikovalka in režiserka.

Leta 2013 je na mednarodnem tekmovanju OPUS 1 prejela nagrado Zavoda Federacija za produkcijo projekta Deklica z zmajem.

slo / eng