Umetniki

glasbeno gledališče v sencah Volčje srce (“Vučje srce”) je novi lutkovno-glasbeni projekt avtorja Petra Kusa, ki je nastal v koprodukciji Gledališke družine Pinklec iz Čakovca na Hrvaškem ter Zavoda Federacija Ljubljana.

Slovenska premiera bo 15.12.2015 ob 20.00 v Stari mestni Elektrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana.

Več o predstavi si lahko preberete tu.

2. - 6. 12. 2015, Projektni prostor DUM, Kolodvorska 6, 1000 Ljubljana

Tretji del raziskovalnega projekta Andreje Podrzavnik, Vabljeni v sliko, je sestavljen iz delavnic, instalacije, pogovorov in uprizoritvenih dogodkov.

Vabljeni v sliko
foto nada Žgank

Poleg povabljenih skupin otrok, dijakov in študentov, bomo z ekipo, s katerimi je Andreja Podrzavnik pred desetimi leti ustvarila nagrajeno predstavo Tkalci, izvajali ponovno srečanje s praktičnim delom v prostoru in s sklopom pogovorov, intervjujev.
Dogodki se odvijajo med 2. in 4. decembrom, med 10. in 18. uro ter 5. in 6. decembrom med 10. in 14.uro, v Projektnem prostoru DUM.
Za več informacij in obisk: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Federacija iz srca čestita Andreji Podrzavnik ob prejemu nagrade Ksenije Hribar za koreografijo. Nagrade Ksenije Hribar so podelili na Gibanici 2015. Z vsemi sredstvi bomo še naprej v tesnem sodelovanju z Andrejo podpirali razvoj njenega dela tako pri Federaciji kot zunaj nje. Andrejina neumorna energija, umetniška proniciljivost in izvedbena doslednost so nam vedno v navdih in vzor. Na sodelovanje torej!1.12.2011 od 19.00 do 20.30
celovečerna fotografska razstava

Umetniški vodja: Peter Rauch
Avtorji: Andreja Podrzavnik, Snježana Premuš, Smiljan Tomić, Ryuzo Fukuhara, Tina Valentan, Dare Sintič, Bojan Mijatovič, Peter Rauch
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana

Celovečerna fotografska razstava bo ponudila vpogled v kolektivno ateljejsko delo  Performativno v fotografiji pod umetniškim vodstvom Petra Raucha. Skupina ustvarjalcev je v spomladanskem ateljeju bredla po skrivnostnih vodah performativnosti fotografiranja, gledanja in podobe.

Odprtje razstave: 19.00, zaprtje 20.30. Dress code: grayscale. Vstop prost.

V soboto 26.novembra ob 17. uri bo v KUDu France Prešeren v Ljubljani premiera glasbene pravljice Zgodbe globoko iz gozda, v kateri avtor Peter Kus nadaljuje raziskovanje uporabe izvirnih glasbenih instrumentov v gledališču.

Osrednja ideja glasbene pravljice je ustvariti zveneče >>gozdno gledališče<<, ki je zgrajeno iz predmetov iz narave. V njem kot glasbeni instrumenti oživijo gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni objekti. Nanje trije glasbeniki in igralci v živo izvajajo glasbo.

Na 19. kotoskem festivalu gledališča za otroke, ki je med 2. in 10. julijem 2011 potekal v starodavnem črnogorskem mestecuKotor, je bila nagrajena tudi predstava Kralj prisluškuje. Otroška žirija festivala ji je nagrado podelila v kategoriji novih gledaliških tendenc in sicer za njeno “kreativnost, ki je z zvoki izražena na očarljiv način”

Predstava Kralj prisluškuje, tako nadaljuje svoj uspešen niz gostovanj na mednarodnih festivalih, kjer je v preteklosti že prejela nagrade za izvirnost in glasbo (Peter Kus), animacijo (Miha Arh) in lutkovno tehnologijo (Gregor Lorenci). 2. in 3. septembra 2011 bo predstava gostovala na pomebnem švicarskem lutkovnem festivalu FigurenTheaterFestival v Baslu v Švici

Predstavo je režiral Peter Kus, nastala pa je koprodukciji Zavoda Federacija Ljubljana ter Cankarjevega doma

Ti dnevi mi dajo misliti. Veliko ljudi, veliko mejlov, še več misli. Malo manj dejanj. Mogoče malo bloganja.

Kot piše na začetku tega spletišča, komunikacija je ključ. Čim več - z mero. Ne moremo vsega skomunicirati. Na osnovi znanja, intuicije, zaupanja skomuniciram tisto, kar menim, da bo pomagalo sogovorniku natančneje narediti naslednje dejanje. Za kar ni skomunicirano in mi poraja vprašanja in dvome, se naslonim na zaupanje do sogovornika. Zaupanje imam če se počutim varnega. Varnost pa lahko so-ustvarim s sogovornikom. 

Melodije refleksije je polurna rezina časa, katere izhodiščna točka je bila zadnja faza lanske plesne študije Melodije začetkov (koreografija Andreja Rauch Podrzavnik).

V predstavi Melodije refleksije smo našli estetiko, ki jo poimenujmo tudi likovna predstava z glasbo.

Je improvizirana in fiksna, kot je vsakdan večine nas

O čem govori predstava? Očem govori predstava. In ušesom.

režija: Andreja Rauch Podrzavnik

oblikovanje: Peter Rauch

glasba: Sašo Kalan

izvedba: Andreja, Peter in Sašo

Biografije ustvarjalcev predstave:

Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja, avtorica projektov Izvedenke (1998), Tipke (2001) Rebeka (2002,2005), Kostanjevo rjava (2004), Tkalci (2005), Pasaž Delux (2006), Melodije začetkov (2007), Melodije refleksije (2008) ter soavtorica projekta Darinka Novak (2007) . V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, igralci, pevci,  plesalci ter oblikovalci-scenskimi, lučnimi, grafičnimi. Diplomirala je na London Contemporary Dance School v Londonu, sodobni ples, koreografija,, magistrirala pa iz plesnega videa.

Za svoje delo je prejela nagrado revije Dance Europe, Critics' choice (2003 za Tipke), Povodni mož (2004 za Kostanjevo rjavo) ter nagrado strokovne žirije festivala Gibanica (2007 za Tkalce).

 

Peter Rauch je fotograf in grafični oblikovalec. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani pri prof. Koželju ter magistriral iz fotografije in vizualnih komunikacij na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Sodeloval je z raznimi naročniki mdr. Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani, organizacijo Europan, revijo Hiše, YMCA England, Janezom Janšo, fotografom Tomotom Brejcem, koreografinjo Andrejo Rauch Podrzavnik idr. Razstavljal je v Londonu, za svoje teoretsko delo Pomen v sodobni arhitekturi je prejel študentsko Plečnikovo nagrado, 2008. Je ustanovitelj ustvarjalne platforme za fotografijo in teorijo Snabyrow.

 

Sašo Kalan, glasbenik, končal študij zvočnega oblikovanja na Dunaju. Ukvarja se  s kompozicijo in produkcijo elektronske glasbe, oblikovanjem zvoka pri vizualnih medijih, v gledališču in filmu, realizacijo zvočnih inštalacij ter prostorskim zvočnim oblikovanjem.Sodeloval je s pesniki, fotografi, režiserji, v zadnjem času predvsem s koreografi. Pod imenom menu_b je posnel plščo Morgam in CD Beatification. Občasno deluje tudi kot DJ.

predstava za mamo, otroka in glasbenika

Torek je nekje vmes, ni ne ponedeljek, ki je tečen, ne sreda, ki je v sredini, ne četrtek, ki gre že proti vikendu. Torek je po mojem najtežja vloga od vseh dni v tednu, nekako nehvaležna vloga. Pa vendar se tudi v torek marsikaj lahko zgodi – pač en nepomemben dan, ki je po drugi strani nov dan, potencialno (morda) nov začetek, novo življenje.

Torek je tako skupek poetičnih dimenzij vsakodnevnih situacij in vprašanj, ki jih delimo vsi. Izpostavljene so skozi lik Suzane, v katerem nastopi Suzana Koncut.

 

Prostor predstave je maketa običajnega prostora, v katerem živimo. Vendar je s tem, da je pomanjšan in tudi deloma abstrahiran nekako jasnejši in bolj fascinanten, morda manj samoumeven kot pa tisti, ki je v naravni velikosti, v katerem živimo, oziroma v katerem bi želeli živeti.

Del predstave je tudi Suzanin devetletni sin, Jan. S svojo prisotnostjo in spontanostjo povzroči, da gledalec začuti povezavo med materjo in sinom skozi manevriranje med razumevanjem in nevedenjem, skozi skupne interese in brezizhodnost konfliktnih situacij ter končno skozi domišljijo in ‘resničnost’. S prestopanjem teh meja začne Jan nastopati v Suzaninem nastopanju. Nehote in neizogibno.

Zasedba:

Koncept, režija, koreografija: Andreja Podrzavnik

Soustvarjanje, izvedba: Suzana Koncut

Glasba, izvedba: Christopher Benstead

Nastopa tudi: Jan Verdellis

Oblikovanje prostora: Martin in Andreja Podrzavnik

Strokovno svetovanje pri oblikovanju prostora: Žiga Kariž

Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak

Svetovanje pri ustvarjanju: Vlado Škafar

Grafično oblikovanje in fotografija: Peter Rauch

Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana

Koprodukcija: Mesto žensk

Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

http://www.cityofwomen.org/sl/content/foto_galerija/andraja-rauch-podrzavnik

Nenavadno odvijanje zadev danes. Najprej hotela z Marjeto na premiero April Veselko v Maribor. Pa se pokvarijo vrata od avta. Vzame to pol ure, da se razreši zadeva. Še vedno dovolj časa, da se pride na izi v Mb. Zapeljeva na obvoznico in tam gneča zaradi nesreče. Zamudiva se toliko, da bi moral kar hiteti do Mb, tega si pa ne želim. Zato greva na pivo. Tam se odločiva, da greva na prvi dan festivala Pajek. Tam se prekmalu namalava in zato hengava. Jaz čemern.

Prav tako vas vabimo, da nas obiščete na stojnici zvodov Federacija Ljubljanain Forum Ljubljana na razstavnem delu Glasbenih umetnosti v Drugem preddverju Cankarjevega doma

Po prvi ponovitvi Izgubljenjega tona ob 10h30 vas vabimo, da se (prav tako na odru Linhartove dvorane) udeležite kratkega predavanja Petra Kusa, v katerem bo predstavil svoje projekte (predstave, razstave, koncerte in delavnice), v katerih povezuje glasbo, lutkovno gledališče in likovno umetnost. Pokazal bo, kako lahko izkušnjo doživljanja tovrstnih umetniških dogodkov koristno uporabimo pri pouku.

Ponovitvi bosta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in sicer v torek, 15. 3. 2011 ob 9h in ob 12h30. Nekaj prizorov iz predstave si lahko ogledate na naslovu: http://www.youtube.com/watch?v=tUBrF1XNPIM.

V torek, 15. 3. 2011 pa bo v Cankarjevem domu potekala prireditev Kulturni Bazar, namenjena predstavitvi kulturne vzgoje za otroke. Na sporedu letošnje prireditve sta tudi dve ponovitvi lutkovno-glasbene predstave Izgubljeni ton, ki temelji na uporabi izvirnih glasbenih instrumentov kot scenskih elementov ali lutk.

We are proud and happy to announce the Japan Tour by artists Ryuzo Fukuhara and Gregor Kamnikar between 1 st Feb and 25 th Feb 2011. The tour comprises of a premiere, performances, workshops and open discussions.

The aim of the Japan Tour is to present and share the work of Ryuzo, Gregor and four-year project “Ecollectiv” (“Tkolektivnos”) devised by Collective Federacija & core members of the “Ecollectiv” project; to meet Japanese artists and collectives to experience, discuss and share their work; and, last but not least, to make a next step in creating conditions for intense collaboration between European and Japanese artists.

Welcome to any of the events. Soon the site www.federacija.net will host also the blog of the tour. Please stay tuned.

slo / eng