Torek

predstava za mamo, otroka in glasbenika

Torek je nekje vmes, ni ne ponedeljek, ki je tečen, ne sreda, ki je v sredini, ne četrtek, ki gre že proti vikendu. Torek je po mojem najtežja vloga od vseh dni v tednu, nekako nehvaležna vloga. Pa vendar se tudi v torek marsikaj lahko zgodi – pač en nepomemben dan, ki je po drugi strani nov dan, potencialno (morda) nov začetek, novo življenje.

Torek je tako skupek poetičnih dimenzij vsakodnevnih situacij in vprašanj, ki jih delimo vsi. Izpostavljene so skozi lik Suzane, v katerem nastopi Suzana Koncut.

Prostor predstave je maketa običajnega prostora, v katerem živimo. Vendar je s tem, da je pomanjšan in tudi deloma abstrahiran nekako jasnejši in bolj fascinanten, morda manj samoumeven kot pa tisti, ki je v naravni velikosti, v katerem živimo, oziroma v katerem bi želeli živeti.

Del predstave je tudi Suzanin devetletni sin, Jan. S svojo prisotnostjo in spontanostjo povzroči, da gledalec začuti povezavo med materjo in sinom skozi manevriranje med razumevanjem in nevedenjem, skozi skupne interese in brezizhodnost konfliktnih situacij ter končno skozi domišljijo in ‘resničnost’. S prestopanjem teh meja začne Jan nastopati v Suzaninem nastopanju. Nehote in neizogibno.
Koncept, režija, koreografija: Andreja Podrzavnik
Soustvarjanje, izvedba: Suzana Koncut
Glasba, izvedba: Christopher Benstead
Nastopa tudi: Jan Verdellis
Oblikovanje prostora: Martin in Andreja Podrzavnik
Strokovno svetovanje pri oblikovanju prostora: Žiga Kariž
Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak
Svetovanje pri ustvarjanju: Vlado Škafar
Grafično oblikovanje in fotografija: Peter Rauch
Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Mesto žensk
Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
"...Če bi za plesni stil Andreje Rauch Podrzavnik lahko rekli, da je utopično nameščanje vrzeli v vmesno polje med resničnostjo in metafiziko: med redčenjem in zgoščanjem, med bliskovito spazmičnostjo telesa in njegovo napeto odrevenelostjo, med hitrostjo plesnega impulza in njegovim postankom, potem bi lahko rekli, da njene koreografije ta vmesni prostor iščejo v kontekstu literarne fikcije, v »redimejdu« kulturnega prostora in različnih kreativnih logikah. Na splošno pa bi lahko za Andrejo Rauch trdili, da je njeno plesno ustvarjanje izrazit primerek tistega plesa, ki ga francoski filozof Alain Badiou bere kot opozicijo koreografiji: ples je tisto, kar se uspe izmakniti diktatu koreografije."
Rok Vevar
Povezava do galerije fotografij

---

Po dobrem letu zopet na sporedu predstava Torek v Stari mestni elektrarni

Četrtek, 29. 09. 2011 ob 20.00
Petek, 30. 09. 2011 ob 20.00

Koncept, režija, koreografija: Andreja Podrzavnik
Soustvarjanje, izvedba: Suzana Koncut
Glasba, izvedba: Christopher Benstead
Nastopa tudi: Jan Verdellis
Oblikovanje prostora: Martin in Andreja Podrzavnik
Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak
Svetovanje pri ustvarjanju: Vlado Škafar
Grafično oblikovanje: Peter Rauch
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: Mesto žensk
Partner: Bunker
Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

slo / eng