Podatki o Zanosu v muzeju

Gregor
13 Junij 2012

Podatki

Dogodki

Kaj je score?

kolektiv Federacija v pogovoru s Company Blu, gosti in obiskovalci
petek, 15.6.2012 ob 17.00 v Mestnem muzeju Ljubljana

Kaj je score? je del serije pogovorov, s katero želi Kolektiv Federacija nasloviti ključna vprašanja v raziskavi plesa in umetnosti v tesni povezavi s širšim družbenim okoljem. To so vprašanja, s katerimi Federacija intenzivno dela že tretje leto v okviru štiriletnega kolektivnega projekta Tkolektivnos.

Prejšnji pogovor, ki ga je imel kolektiv Federacija z Liso Nelson in gosti je nosil vprašanje “Narava improvizacije”, letos pa se posvečamo vprašanju “Kaj je score?”.

Iztočnica za pogovor:
Začnemo lahko kar pri izrazu score, ki mu v slovenščini iz mnogih razlogov (zgodovina konteksta, pomensko polje, plesna terminologija v angleščini...) težje najdemo ustrezen prevod za ta način dela. Trenutno smo se pri Federaciji odločili za izraz dogovor. Prevod pa je le vhod v večplastnost pomena tega termina.

Vabljeni vsi, ki vas tema zanima.


---


Stalna zbirka zdajšnjosti

Poletna muzejska noč

Živa instalacija z avdio vodičem v okviru Poletne muzejske noči

Sobota, 16. 6. 2012 ob 19h v Županovi sobi, z audio vodičem
Sobota, 16. 6. 2012 ob 20h v avli Mestnega muzeja Ljubljana

Ste si že kdaj želeli opazovati druge ljudi, a to ni bilo primerno?
Ste želeli opazovati njihovo obnašanje in gibanje?
Ste že kdaj prišli v muzej in so tam namesto kipov stali ljudje?
Ste si kdaj želeli, da bi se premikala tudi instalacija in ne le vi?
Ste si kdaj želeli biti  del instalacije? 
Ste že kdaj gledali stalno zbirko, ki je trajala 20 minut?
Ste?

Vse to in še več je dobrih razlogov za obisk in ogled žive instalacije z naslovom Stalna zbirka zdajšnosti, ki jo bo 16. 6. 2012 izvedel kolektiv Federacija (SLO) skupaj z gostujočim kolektivom Company Blu (IT). Instalacija z avdio vodičem bo ob 19.uri v Županovi sobi, ob 20.uri pa po izvedena različica brez avdio vodičev v avli Mestnega muzeja.


---


Zanos v muzeju

Stalna zbirka zdajšnjosti

Enkraten dogodek s Company Blu in Kolektivom Federacija

nedelja, 17. 6. 2012 ob 19h v avli Mestnega muzeja Ljubljana

Tako Company Blu kot Kolektiv Federacija svoje raziskave v plesu prednostno vodita preko serije dogovorov, tj. score-ov. To je tudi rdeča nit treh dogodkov. 

Zanimal nas je način obnašanja v muzeju in kje so ločnice med vsakdanjim življenjem, sedanjim trenutkom in pomenom časa in dokumentiranja. Vprašali smo se tudi ali je fenomen muzeja res tako neizogibno povezan le s preteklostjo.

“Muzej je, kjer so stare stvari iz starih časov” pravi deček na obisku v muzeju, ko ga voditeljica po razstavi vpraša o tem, kaj je muzej.

“Telo je že muzej vsega, kar se dogaja sedaj in sedaj se dogaja vse, kar je bilo prej in bo potem” je rekla dijakinja, ko je sedela v muzeju in razmišljala o tem, kaj dela kolektiv Federacija


---

Podatki

Avtorji

Kolektiv Federacija
Ustanovili leta 2009 Snježana Premuš, Andreja Podrzavnik, Gregor Kamnikar, ki želimo osvežiti, oživeti, spremeniti, iznajti, obnoviti, popraviti ter ponoviti ples in plesni izraz. To so vitalni pojmi, ki jih usmerjajo v sam smisel človekovega gibanja in izražanja, hkrati pa omogočajo, da preko individualnih izkušenj, pristopov, metod in vizij, prestopijo prag izoliranega ustvarjanja, ter ga obogatijo s kolektivnimi presežki in podporo. Od tod tudi ideja, da v prihodnosti kolektiv služi širšemu združenju umetnikov, ne samo s področja plesa, temveč tudi drugih umetnosti.  

Company Blu Danza
katere jedro sta Alessandro Certini in Charlotte Zerbey, je ena izmed inovativnejših italijanskih skupin sodobnega plesa v zadnjih letih. Skupina je bila ustanovljena leta 1989 z močnimi umetniško-raziskovalnimi temelji. V svojih delih se posvečajo raziskavi odnosa plesa do glasbe v živo, arhitekture in telesnosti. V ne vnaprej vzpostavljene kadre plesa vcepijo koreografske strukture v gledališkem ali virtualno-tehnološkem kontekstu vedno pozorni na kontaminacijo kadra z vizualno umetnostjo. Ta izmenjava med kulturnimi in poetičnimi ozadji omogoči privlačno izraznost in komunikacijo med plesalci, glasbeniki in vizualnimi umetniki.

http://www.companyblu.it/

slo / eng