Zanos

Podatki

Dogodki

Kaj je score?

kolektiv Federacija v pogovoru s Company Blu, gosti in obiskovalci
petek, 15.6.2012 ob 17.00 v Mestnem muzeju Ljubljana

Kaj je score? je del serije pogovorov, s katero želi Kolektiv Federacija nasloviti ključna vprašanja v raziskavi plesa in umetnosti v tesni povezavi s širšim družbenim okoljem. To so vprašanja, s katerimi Federacija intenzivno dela že tretje leto v okviru štiriletnega kolektivnega projekta Tkolektivnos.

Prejšnji pogovor, ki ga je imel kolektiv Federacija z Liso Nelson in gosti je nosil vprašanje “Narava improvizacije”, letos pa se posvečamo vprašanju “Kaj je score?”.

Iztočnica za pogovor:
Začnemo lahko kar pri izrazu score, ki mu v slovenščini iz mnogih razlogov (zgodovina konteksta, pomensko polje, plesna terminologija v angleščini...) težje najdemo ustrezen prevod za ta način dela. Trenutno smo se pri Federaciji odločili za izraz dogovor. Prevod pa je le vhod v večplastnost pomena tega termina.

Vabljeni vsi, ki vas tema zanima.


---


Stalna zbirka zdajšnjosti

Poletna muzejska noč

Živa instalacija z avdio vodičem v okviru Poletne muzejske noči

Sobota, 16. 6. 2012 ob 19h v Županovi sobi, z audio vodičem
Sobota, 16. 6. 2012 ob 20h v avli Mestnega muzeja Ljubljana

Ste si že kdaj želeli opazovati druge ljudi, a to ni bilo primerno?
Ste želeli opazovati njihovo obnašanje in gibanje?
Ste že kdaj prišli v muzej in so tam namesto kipov stali ljudje?
Ste si kdaj želeli, da bi se premikala tudi instalacija in ne le vi?
Ste si kdaj želeli biti  del instalacije? 
Ste že kdaj gledali stalno zbirko, ki je trajala 20 minut?
Ste?

Vse to in še več je dobrih razlogov za obisk in ogled žive instalacije z naslovom Stalna zbirka zdajšnosti, ki jo bo 16. 6. 2012 izvedel kolektiv Federacija (SLO) skupaj z gostujočim kolektivom Company Blu (IT). Instalacija z avdio vodičem bo ob 19.uri v Županovi sobi, ob 20.uri pa po izvedena različica brez avdio vodičev v avli Mestnega muzeja.


---


Zanos v muzeju

Stalna zbirka zdajšnjosti

Enkraten dogodek s Company Blu in Kolektivom Federacija

nedelja, 17. 6. 2012 ob 19h v avli Mestnega muzeja Ljubljana

Tako Company Blu kot Kolektiv Federacija svoje raziskave v plesu prednostno vodita preko serije dogovorov, tj. score-ov. To je tudi rdeča nit treh dogodkov. 

Zanimal nas je način obnašanja v muzeju in kje so ločnice med vsakdanjim življenjem, sedanjim trenutkom in pomenom časa in dokumentiranja. Vprašali smo se tudi ali je fenomen muzeja res tako neizogibno povezan le s preteklostjo.

“Muzej je, kjer so stare stvari iz starih časov” pravi deček na obisku v muzeju, ko ga voditeljica po razstavi vpraša o tem, kaj je muzej.

“Telo je že muzej vsega, kar se dogaja sedaj in sedaj se dogaja vse, kar je bilo prej in bo potem” je rekla dijakinja, ko je sedela v muzeju in razmišljala o tem, kaj dela kolektiv Federacija


---

Podatki

Avtorji

Kolektiv Federacija
Ustanovili leta 2009 Snježana Premuš, Andreja Podrzavnik, Gregor Kamnikar, ki želimo osvežiti, oživeti, spremeniti, iznajti, obnoviti, popraviti ter ponoviti ples in plesni izraz. To so vitalni pojmi, ki jih usmerjajo v sam smisel človekovega gibanja in izražanja, hkrati pa omogočajo, da preko individualnih izkušenj, pristopov, metod in vizij, prestopijo prag izoliranega ustvarjanja, ter ga obogatijo s kolektivnimi presežki in podporo. Od tod tudi ideja, da v prihodnosti kolektiv služi širšemu združenju umetnikov, ne samo s področja plesa, temveč tudi drugih umetnosti.  

Company Blu Danza
katere jedro sta Alessandro Certini in Charlotte Zerbey, je ena izmed inovativnejših italijanskih skupin sodobnega plesa v zadnjih letih. Skupina je bila ustanovljena leta 1989 z močnimi umetniško-raziskovalnimi temelji. V svojih delih se posvečajo raziskavi odnosa plesa do glasbe v živo, arhitekture in telesnosti. V ne vnaprej vzpostavljene kadre plesa vcepijo koreografske strukture v gledališkem ali virtualno-tehnološkem kontekstu vedno pozorni na kontaminacijo kadra z vizualno umetnostjo. Ta izmenjava med kulturnimi in poetičnimi ozadji omogoči privlačno izraznost in komunikacijo med plesalci, glasbeniki in vizualnimi umetniki.

http://www.companyblu.it/

Kolektiv Federacija vabi na dogodke v okviru projekta Zanos, tretjega v sklopu kolektivnega projekta Tkolektivnos. Po prvih dveh, Odnosu, leta 2010 in Prenosu, leta 2011, se letošnji Zanos ukvarja s plesom kot načinom obnašanja in vprašanjem, kaj je "score".

Vsi dogodki bodo v Mestnem muzeju Ljubljana.

petek, 15.6.2012 ob 17.00, soba počivalnica: “Kaj je “score”?”, pogovor
sobota, 16.6.2012 ob 19.00, županova soba: “Stalna zbirka zdajšnjosti”, živa instalacija z audio vodičem
sobota, 16.6.2012 ob 20.00, avla: “Stalna zbirka zdajšnjosti”, živa instalacija brez audio vodiča
nedelja, 17.6.2012 ob 19.00, avla: “Zanos v muzeju”, enkratni dogodek

Koncept: Kolektiv Federacija
Izvedba: Kolektiv Federacija, Company Blu, gostje, obiskovalci
Besedilo in glasovi pri audio vodiču: Kolektiv Federacija
Produkcija: Federacija
Partner: Mestni muzeji in galerije Ljubljana

Vsi dogodki so brezplačni

Ekipi Mestnega muzeja Ljubljana, predvsem Aleksandru Hribovšku in Blažu Peršinu, se zahvaljujemo za spoštljivo, odprto, konstrukctivno komunikacijo in sodelovanje že od leta 2010 dalje. Brez njih in vzdušja, ki ga s svojim delom vzpostavljajo v muzeju, Tkolektivnos ne bi razprl razsežnosti, ki jih je ravno s pomočjo muzeja.

Kontakt: Gregor Kamnikar
Zavod Federacija Ljubljana
Jarška cesta 14
1000 Ljubljana
+38640226981
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. @ Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Danes so nas gibale besede. Ne grem mi od rok (natančneje od telesa), da bi sedel, mislil, govoril in se ne gibal. Potrebujem razgibati miselni okvir, ga obdržati gibkega, prilagodljivega, ko formalizira, formaldehidrira pojme, občutja.

Ples je način obnašanja.

Ples je vse, kar me pelje do neznanega. Poti do neznanega ne poznamo. Če bi jo, potem ta ne bi vodila do neznanega. Znane poti vodijo do znanega. Neznano je neznosno. Ne moreš prenesti. Lahko pa (ga) plešeš.

Mene navdihuje zbliževanje z Andrejo in Snježano (obnašanje).

Mene navdihuje podoba, da smo trenutni presek (rez) tokov zgodovine, spola, plesa, slovenije, čustev, misli, občutkov, igrivosti, improvizacije. Potem je "jaz" trenutna sestavitev tokov, preplet. Rezi so prihodi. Kot je opazila Žana, prehodi so sestavljeni iz diskretnih prihodov, stalnega pristajanja. Kot je ubesedil Gregor davno tega: ni poti, ni cilja, je korak (v njem morda naslednji). Kot je rekla Andreja: medtem ko se odločam in preverjam odločitev, globoko v sebi vem, da je vseeno kakšno odločitev bom naredila. (prihod).

Mene navdihuje ustvariti kontekst (frame; da je konkretno), ki je dovolj stabilen, da uredi asociativne povezave (vzpostavi trenutni koordinatni sistem asociativnosti) in ki je dovolj prilagodljiv in odziven, da ne zaduši zanosa, izbruha, plazu asociacij. (prehod)

To ni ples. Ples ni nič. Ples je vse. To ni ples, ples ni nič, ples je vse. To ni ples-ples ni nič-ples je vse.

Če zgornjo mantro nekaj časa ponavljam, me spomni na sceno v filmu Down by Law: I scream, you sceam, we scream, all scream for ice cream, you scream......

Obenem je zgornja mantra cikel kjer trenutno sem in iz katerega nameravam najti rešitev, ki je meni nujno potrebna, saj občutim, da so pričakovanja, kaj je ples ( morda celo kaj je dober ples), s strani neke širše publike, daleč stran od tega kar mene zanima delat in v kar verjamem. To neujemanje me žalosti in začasna rešitev 'To ni ples' me začasno pomirja.

 

 

slo / eng