Ptičja demenca

plesna predstava
Jan Rozman

---

Demenca je stanje pozabe. Stanje norosti. Stanje brezumja. Demence si ne izbereš. Ona izbere tebe. Vse kar je imelo trdno obliko se spremeni. Pozabljeno, ne ve kaj je bilo in ne sluti kaj bo postalo. In spreminja se v tem trenutku. Pozablja. Iz fikcije se pretvori v realnost, konkretno nadomešča z abstraktnim, racionalnost zamenjajo čustva, pomen se pretopi v občutek, osebno nadomesti skupno, šala postane resnica in resnica šala. Življenje preide v smrt. Če se pravilno spominjam bi tukaj  moralo pisati nekaj pomembnega. Pozabi. Še ptič več ve.

Predstava temelji na nenehnem prehajanju iz enega stanja v drugo. Trdno kodiran sistem, katerega vsi razumemo z razčlenitvijo, zgubi vsak smisel, znotraj tega pa odpria celo paleto novih možnosti. Raziskuje odnos med dvema stranema istega kovanca, kjer poudarek ne leži na cifri ali na možu, temveč na zlitini, ki ju ločuje. Predstava je zgrajena na okvirju surrealistične zgodbe o človeku, ki se spremeni v ptico, med letom pa ga zajame nevihta pozabe.


Teaser BIRD DEMENTIA // ptičja demnca from jan rozman on Vimeo.

---

Zavod Federacija z veseljem predstavlja produkcijo Jana Rozmana, Ptičja demenca. Ponujeno sodelovanje je nagrada, ki jo je Federacija podelila Janu na prireditvi Opus 1 – plesna miniatura 2012 v Celju, kot nadarjenemu plesnemu ustvarjalcu. Verjamemo, da ima močan potencial in talent za ustvarjanje na plesnem področju.

Menimo, da je ključnega pomena za ustvarjanje na plesnem področju, da se v danih časih in situaciji podpremo in sodelujemo tudi in predvsem medgeneracijsko. Vse preveč je izgubljenega znanja in izzivov, ki si jih sicer lahko podarimo in s tem drug drugega podpremo v vztrajanju v umetniški drži.

Nagrado namerava Federacija podeljevati vsako leto na omenjeni prireditvi Opus 1 – plesna miniatura.

---

Koncept in izvedba: Jan Rozman
Tekst: Alja Ferjan in Jan Rozman
Glasba: Luka Ropret
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Kostumografija: Tina Pavlin
Fotografija in oblikovanje: Marijo Župan
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: KD Qulenium
Partner: Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
S podporo Ministrstva za kulturo, Mestne občine Ljubljana in Javnega sklada za kulturne dejavnosti

---

bo v četrtek, 26. 6. 2014 ob 20.00 v Lutkovnem gledališču Maribor v okviru 23. Odprte plesne scene. Več o Ptičji demenci na spletni strani.

Federacija in JSKD Maribor postavljamo model mreženja za mlade in v sklopu tega modela bo prva predstava na Odprti plesni sceni v okviru Festivala Lent, Ptičja demenca Jana Rozmana. Gre za inovativnega mladega avtorja z obetavno predstavo, ki meji na teater absurda.

Predstavo v Mariboru so omogočili: Federacija, Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Maribor, Narodni dom Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, festival Lent.
Producentka projekta: Ksenija Kaučič
Producentka dogodka: Minka Veselič Kološa, JSKD OI Maribor

Federacija in JSKD Maribor postavljamo model mreženja za mlade in v sklopu tega modela vabimo na prvo predstavo na Odprto Plesno Sceno v okviru Festivala Lent, Ptičja demenca Jana Rozmana. Gre za inovativnega mladega avtorja z obetavno predstavo, ki meji na teater absurda. http://federacija.net/projekt/pticjademenca

---

Predstavo v Mariboru so omogočili: Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Maribor, Narodni dom Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, festival Lent.
Producentka: Minka Veselič Kološa, JSKD OI Maribor

Konec tedna, natančneje v soboto, 19.10. in nedeljo 20.10. obakrat ob 20.00 v Stari mestni elektrani, bo premierno izvedena plesna predstava Ptičja demenca mladega in že dodobra izkušenega plesalca ter koreografa Jana Rozmana. Za več informacij si lahko pogledate spletno stran, video in blog.

slo / eng