Neavtorizirano

Kolektiv Federacija
intervencija in instalacija

Vsebinska zasnova projekta so vsakdanje situacije, ki omogočajo preučevanje načinov obnašanja, komunikacije in menjave vlog. Pomemben vidik je vstop umetnosti v družbo: s pomočjo kolektivne izkušnje se sproži vprašanje avtorstva. Posebnost projekta Neavtorizirano je skupna izkušnja, ki jo dosežemo z menjavo vlog in funkcij, ki so nam običajno pripisane v območju med umetnostjo in vsakdanjim. Na primer: mimoidoči postane performer, performer opazovalec, fotograf se spremeni v performerja itd. Preko plastenja pogledov, perspektiv in okvirov se namreč vzpostavljajo produkivne in zgovorne distance, ki s premikom zrenja rečem, ljudem in situacijam prideljo nove izkušnje in pomene. Neavtorizirano je izkustveno umetniško delo, ki bi ga morda lahko povezali z Brechtovimi učnimi komadi, za katere velja, da niso ustvarjeno z razlogom za uprizarjanje, ampak se jih uprizarja za proizvodnjo gledalčeve-igralčeve izkušnje, da bi ustvarili pogoje za spremembo samopripovedi. Neavtorizirano je umetniško delo ustvarjamo vsi. Skupaj. Da bi se lahko znova premislili.

Avtorji: Kolektiv Federacija
Sodelujejo:Snježana Premuš, Andreja Podrzavnik, Gregor Kamnikar, Marcandrea Bragalini in gostje
Producentka: Ksenija Kaučič
Produkcija: Federacija v sodelovanju z EPK 2012 - Življenje na dotik
S podporo Ministrstva za kulturo, Mestne občine Ljubljana, EPK

 

Poglej, kako se neavtorizira prostor, čas, gib, odnose, linije, točke.
Neavtorizirali so Andreja Podrzavnik, Snježana Premuš, Maxine Heppner, Mariela Nestora, Zaïne Parouche, Dipostor in Marcandrea.

Kolektiv Federacija z intervencijo in instalacijo Neavtorizirano posega tudi v prostor Yelp Dance Co. v Atenah po dvojno gostujoči izvedbi na Reki, kjer je Nezaznavni vzgib gostil Neavtorizirano kot tretji dan trodnevnega dogodka.

V Atenah bo Neavtorizirano 21. 11. 2014

Kolektiv Federacija bo s projektom Neavtorizirano, intervencijo in instalacijo, ponovno v Mariboru, v soboto, 28. 6. 2014 med 10.00 in 16.00 na trgu Leona Štuklja na Festivalu Lent.

Dogodek na festivalu Lent so omogočili Narodni dom Maribor, festival Lent, JSKD in Federacija
Producentka dogodka na festivalu Lent: Minka Veselič Kološa (JSKD)

Sponzor dogodka je papirnica Lazar d.o.o., Maribor


Eden izmed plakatov, ki so nastali na izvedbi projekta Neavtorizirano na Gibanici 2013.

slo / eng