Podprite in vložite v predstavo Klic gozda ali poljub tvoje matere

Administrator
25 Avgust 2013

Eča Dvornik pripravlja novo predstavo "Klic gozda ali poljub tvoje matere" v Sloveniji, katere premiera bo 25. 9. 2013 ob 20.00 v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Da pridobi še nekaj sredstev za uresničitev predstave, se je odločila, da se posluži tudi množicanja oziroma crowdfundinga (http://www.kisskissbankbank.com/en/projects/l-appel-de-la-foret-ou-your-mother-s-kiss).

Takole vabi k podpori.

Prijavila sem se na razpis Cankarjevega doma za koprodukcijo uprizoritvenih umetnosti s projektom: KLIC GOZDA ali MATERIN POLJUB. Na moje veliko veselje je bil projekt sprejet, zato sem se odločila, da z uporabo množicanja oz. crowdfundinga ojačam finančno stanje projekta, da ga izvedemo v še boljši obliki. Želja, da delam novo kreacijo v Sloveniji, se je v določenem trenutku prikazala kot evidenca in nujnost. Pri tem si kot umetnica postavljam vprašanja: Kaj delam? Zakaj delam? Kakšno vlogo igrata odsotnost in “tujstvo” v rojevanju želje, fantazme? Kakšna je narava le-teh, kakšen je odnos med teritorijem in fantazmagoričnimi podobami?

S tem, da vsakdo s svojim izborom in doprinosom lahko vpliva na produkcijo in kreacijo umetniških projektov, da vsakdo lahko postane “mecen, sponzor”, metoda množicanja “crowdfundinga” predstavlja poleg nove oblike ekonomije tudi demokratizacijo kulture in umetniškega dela. Doprinese k estetski različnosti in bogastvu, spreminja  odnos med “umetnikom” in “občinstvom”, ki iz “pasivnega opazovalca” postane aktivni faktor, ustvarja dinamiko v procesu kreacije. Med umetnikom in občinstvom se kreira vez zadovoljstva, medsebojnega sodelovanja in solidarnosti.

Zbiranje sredstev je časovno omejeno in zaželena vsota mora biti zbrana v celoti. Plačevanje je varno in vložena sredstva se z vašega računa nakažejo na račun projekta šele na koncu zbiranja, če je projekt zbral zaželeno vsoto.

V Franciji se tega načina financirannja posluzujejo tako večje gledališke hiše, festivali kot različne skupine in posamezniki kot dopolnitev osnovnega financiranja. Zbiranje sredstev poteka preko za ta namen ustvarjenih spletišč - recimo KISSKISSBANKBANK - ki več ali manj funkcionirajo po podobnih načelih: vsakdo, ki želi doprinesti k realizaciji predlaganega projekta, lahko vloži določeno vsoto denarja, ponavadi nizke vsote, v zahvalo pa dobi določeno darilo.

Dobesedno prevedeno, “crowdfunding” pomeni “financiranje preko množic”, tehnike financiranja, ki so jih najprej uporabljala ameriška start-up podjetja. To pomeni, da se preko sprelta angažira množico ljudi k sofinanciranju predstavljenega projekta. Ekonomska kriza pa tudi demokratična gibanja v svetu doprinašajo k hitremu razširjanju metode na druga področja, predvsem kulturno-umetniška in humanitarna.

Vabljeni torej na http://www.kisskissbankbank.com/en/projects/l-appel-de-la-foret-ou-your-mother-s-kiss , da si ogledate možnosti vlaganja v projekt Klic gozda ali poljub tvoje matere in vložite kolikor se vam pač zdi vredno!

 

---

slo / eng