Warning: Creating default object from empty value in /home/federa23/public_html/do2016/components/com_k2/views/itemlist/view.html.php on line 145

Warning: Creating default object from empty value in /home/federa23/public_html/do2016/components/com_k2/models/item.php on line 445
Andreja

To ni ples. Ples ni nič. Ples je vse. To ni ples, ples ni nič, ples je vse. To ni ples-ples ni nič-ples je vse.

Če zgornjo mantro nekaj časa ponavljam, me spomni na sceno v filmu Down by Law: I scream, you sceam, we scream, all scream for ice cream, you scream......

Obenem je zgornja mantra cikel kjer trenutno sem in iz katerega nameravam najti rešitev, ki je meni nujno potrebna, saj občutim, da so pričakovanja, kaj je ples ( morda celo kaj je dober ples), s strani neke širše publike, daleč stran od tega kar mene zanima delat in v kar verjamem. To neujemanje me žalosti in začasna rešitev 'To ni ples' me začasno pomirja.

 

 

Atelje 3, 2010, Gregor pove o opazovanju Žane

Kajina misel po drugem dnevu 1.ateljeja 2010, na vprašanje Kaj je pomembno?.

Melodije refleksije je polurna rezina časa, katere izhodiščna točka je bila zadnja faza lanske plesne študije Melodije začetkov (koreografija Andreja Rauch Podrzavnik).

V predstavi Melodije refleksije smo našli estetiko, ki jo poimenujmo tudi likovna predstava z glasbo.

Je improvizirana in fiksna, kot je vsakdan večine nas

O čem govori predstava? Očem govori predstava. In ušesom.

režija: Andreja Rauch Podrzavnik

oblikovanje: Peter Rauch

glasba: Sašo Kalan

izvedba: Andreja, Peter in Sašo

Biografije ustvarjalcev predstave:

Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja, avtorica projektov Izvedenke (1998), Tipke (2001) Rebeka (2002,2005), Kostanjevo rjava (2004), Tkalci (2005), Pasaž Delux (2006), Melodije začetkov (2007), Melodije refleksije (2008) ter soavtorica projekta Darinka Novak (2007) . V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, igralci, pevci,  plesalci ter oblikovalci-scenskimi, lučnimi, grafičnimi. Diplomirala je na London Contemporary Dance School v Londonu, sodobni ples, koreografija,, magistrirala pa iz plesnega videa.

Za svoje delo je prejela nagrado revije Dance Europe, Critics' choice (2003 za Tipke), Povodni mož (2004 za Kostanjevo rjavo) ter nagrado strokovne žirije festivala Gibanica (2007 za Tkalce).

 

Peter Rauch je fotograf in grafični oblikovalec. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani pri prof. Koželju ter magistriral iz fotografije in vizualnih komunikacij na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Sodeloval je z raznimi naročniki mdr. Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani, organizacijo Europan, revijo Hiše, YMCA England, Janezom Janšo, fotografom Tomotom Brejcem, koreografinjo Andrejo Rauch Podrzavnik idr. Razstavljal je v Londonu, za svoje teoretsko delo Pomen v sodobni arhitekturi je prejel študentsko Plečnikovo nagrado, 2008. Je ustanovitelj ustvarjalne platforme za fotografijo in teorijo Snabyrow.

 

Sašo Kalan, glasbenik, končal študij zvočnega oblikovanja na Dunaju. Ukvarja se  s kompozicijo in produkcijo elektronske glasbe, oblikovanjem zvoka pri vizualnih medijih, v gledališču in filmu, realizacijo zvočnih inštalacij ter prostorskim zvočnim oblikovanjem.Sodeloval je s pesniki, fotografi, režiserji, v zadnjem času predvsem s koreografi. Pod imenom menu_b je posnel plščo Morgam in CD Beatification. Občasno deluje tudi kot DJ.

predstava za mamo, otroka in glasbenika

Torek je nekje vmes, ni ne ponedeljek, ki je tečen, ne sreda, ki je v sredini, ne četrtek, ki gre že proti vikendu. Torek je po mojem najtežja vloga od vseh dni v tednu, nekako nehvaležna vloga. Pa vendar se tudi v torek marsikaj lahko zgodi – pač en nepomemben dan, ki je po drugi strani nov dan, potencialno (morda) nov začetek, novo življenje.

Torek je tako skupek poetičnih dimenzij vsakodnevnih situacij in vprašanj, ki jih delimo vsi. Izpostavljene so skozi lik Suzane, v katerem nastopi Suzana Koncut.

 

Prostor predstave je maketa običajnega prostora, v katerem živimo. Vendar je s tem, da je pomanjšan in tudi deloma abstrahiran nekako jasnejši in bolj fascinanten, morda manj samoumeven kot pa tisti, ki je v naravni velikosti, v katerem živimo, oziroma v katerem bi želeli živeti.

Del predstave je tudi Suzanin devetletni sin, Jan. S svojo prisotnostjo in spontanostjo povzroči, da gledalec začuti povezavo med materjo in sinom skozi manevriranje med razumevanjem in nevedenjem, skozi skupne interese in brezizhodnost konfliktnih situacij ter končno skozi domišljijo in ‘resničnost’. S prestopanjem teh meja začne Jan nastopati v Suzaninem nastopanju. Nehote in neizogibno.

Zasedba:

Koncept, režija, koreografija: Andreja Podrzavnik

Soustvarjanje, izvedba: Suzana Koncut

Glasba, izvedba: Christopher Benstead

Nastopa tudi: Jan Verdellis

Oblikovanje prostora: Martin in Andreja Podrzavnik

Strokovno svetovanje pri oblikovanju prostora: Žiga Kariž

Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak

Svetovanje pri ustvarjanju: Vlado Škafar

Grafično oblikovanje in fotografija: Peter Rauch

Produkcija: Zavod Federacija Ljubljana

Koprodukcija: Mesto žensk

Projekt sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

http://www.cityofwomen.org/sl/content/foto_galerija/andraja-rauch-podrzavnik

slo / eng