M 1.4 se je začela

Gregor
30 Junij 2011

Predvčerajšnjim sva z Marjeto začela delat na M 1.4. Različica, kjer razvijava naprej kar sta v dosedanjih prvih različicah razvila Marjeta in Gregor. Želim se osredotočit predvsem na poročanje kot obliko performinga.

Jaz vstopam v Marjetin performing z glasom in telesom. Dejansko nastaja duet. Kar sicer ni bilo predvideno v konceptu Gregorja, a mislim, da ne bo imel nič proti, da se njegov koncept razvije, razcepi, pomnogoteri in poskuša zaživeti v kaki različici.

Danes ko sva v drugo delala, se je pokazala lepota metode dela. Marjeta je uspela zapopasti v celoti poročanje kot načina performinga. Čudovito. Zdaj naju čaka naslednji korak in to je, da začne skozi ta način oblikovati sporočilo, kaj želi sporočiti. Druga naloga je, da preraste ta način dela v to, da vsak gib zaobjema že celotno predstavo in celotna predstava je en sam gib.

Dejensko gre samo za večje upoštevanje večje občutljivosti za stvari, ki se Marjeti dogajajo. Marjeta je danes naprimer delala smiselno selekcijo vseh informacij in vsega, kar je zaznala. Vendar je s tem, ko je poročala zaprla vse te informacije in njihovo pregročenje v uprizoritveno dejanje in zaprla občutljivost. Mislim, da je ravno večja odprtost in razpoznavanje vseh informacij, ki jih dobiš preko večje odprtosti ključ do celotnejšega uprizarjanja.

Še na en način se da priti do izpolnitve zgornjih nalog. In to je, da vstopim v prakticiranje M 1.4 tako, da si predstavljam, da je predstava že narejena, da jo je treba samo artikulirati skozi zavest, gibanje, razmišljanje, glas.

Ob tem se mi je sprožila še ena ideja. Da ne pojem samo neartikulirane zloge, pač pa da uporabljam zapiske od Gregorja kot libretto za opero v M 1.4 :-) In konec koncev tudi zapiskov Marjete.

Gremo na delo veselo.

Klemen Papež

slo / eng