Fizične manifestacije

plesna predstava
premiera: 29. 11. 2015 in
ponovitev 1. 12.  2015 ob 20. uri
v Stari mestni Elelktrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana

Laboratoriji Refleksija v akciji. Reflkesija na akcijo.
30. 11. 2015 ob 9.00 in ob 10.30
v Stari mestni Elelktrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana

"Opazujem kako vsaka točka dotika ali osredotočenja akumulira izkušnje in spomine, ki se nalagajo kot usedline v telesu in tvorijo večplastnost podobe. Iščem trenutek, ko se povežejo in manifestirajo."

"Vprašanje, kako biti v svojem telesu oziroma kako ga razumeti, se je v času mojega plesnega prakticiranja spremenilo v proces, in ta je postal projekt. Uvidenje, da telo ne deluje, tako kot so nas na-učili, je omogočilo, da razumem, zakaj se telesne podobe, ki sem jih skozi vzgojo in izobraževanje ponotranjila, ne skladajo s podobami, ki smo jih zmožni utelesiti.“

Snježana Premuš

Projekt Fizične manifestacije preizprašuje, kaj fiksira našo telesno podobo (body image) in kaj jo spravlja v pogon. Ta dinamični aspekt vzpostavlja telo kot sublimni lokus upora proti kulturi kot taki.

FM5
Foto Madster

Začetki


Zgodbe o Telesu, ki so nastajale med leti 2004-2009, kot raziskave telesnosti osebe in osebnosti telesa, so vsekakor odskočna deska za način dela, ki ga avtorica razvija zadnja leta in od leta 2010 prepleta in nadgrajuje z BMC metodami dela.

V teh letih je izpopolnila metodo dela, ki omogoča tesno sodelovanje med njo in sodelavci s posebnimi principi dela, ki jih oblikujejo skozi dramaturgijo plesa v intrigantno odrsko govorico. Fizionomija telesa igra v tem načinu dela ključno vlogo, saj kot posameznikova “razmišljujoča” strukturna organizacija predstavlja kinestetični potencial za gibanje – razmišljujoče telo.

Snježana Premuš tako v obdobju 2012- 2014 postavi v središče svoje raziskave problematiko utelešne misli.  V tem času predstavi javnosti projekt v obliki dokumentarnih instalacij in filma: intermedijsko instalacijo Inteligentno telo 2012, pilot za plesni dokumentarec Inteligentno telo 2013, ter plesno-dokumentarno predstavitev projekta Fizične manifestacije 2014.

Projekt, ki se je v tem obdobju začel s preizpraševanjem baletnega jezika, kot univerzalnega jezika, kode, kontrole, in temu ustreznega discipliniranega telesa, postavi v ospredje pomen dinamičnega telesa. Le-to postavi pred izziv nov pogled na telesno podobo in kako mislimo telo.  

»Telo, ki ga konstruiraš, vzpostavljaš v laboratorijih .., v bistvu odpiraš telesni arhiv. Potencial, ki ga drugače ne uporabljamo. Imam občutek, da dobiš svoje telo nazaj.” Rok Vevar, 3. laboratorij junij 2015 Plesni teater Ljubljana

Ti avtorski ustvarjalni postopki skozi laboratorije in teoretično – performativne diskurze pripeljejo proces v polje javnega diskurza, ponovnega premisleka telesa, telesnosti, utelešenosti in možnosti drugačnega razumevanja telesne podobe – s tem tudi odrske podobe.

FM6
Foto Madster

Narava raziskovanja v procesu Fizične manifestacije


V filmskem novem minimalizmu predstavlja »plan - sekvenca (plan - sekvenca pomeni dolge posnetke in globino pola.)« statični okvir, ki ujame pogled v dinamiko dogajanja. V takšnih sekvencah se običajno dogajajo le minimalistični premiki, vendar se pogled umirja in ne išče več. Gledalec se uskladi s svojimi občutji in postaja pozoren na vsakdanjosti, ki pridobijo težo in pomen.

Senzorično-motorične metode, ki jih uporabljam v svojem delu, predstavljajo soroden, mirujoč okvir, znotraj katerega lahko protagonist doseže »navidezno« izpraznjeno površino pola. Vsak dražljaj ali nov podatek postaja pomembna opora zaznavanju, odločanju in delovanju.

Metoda reflektivne pozornosti vključuje individualno izkušnjo. Proces opazovanja prek različnih pogledov individualne izkušnje beleži, dokumentira, s čimer tvori izviren preplet notranje introspekcije »nezaznavnih izkušenj«, jih artikulira v jezik in sooča s svetom. Hkrati opazuje, če in kako ga/jo to povratno spreminja.

Fokus raziskave so različne »strategije« prevoda percepcijskih podob, ki skozi izkušnjo vznikajo v jezik. Skozi ta kompleksen proces se vzpostavljajo različne telesne/plesne pisave, ki se v končni obliki manifestirajo na odru.

Telesna podoba oziroma proces, v katerega je vpeta, tako nujno vpliva tudi na poetično podobo odrskega jezika.

Snježana Premuš je začela plesati v Plesni Izbi Maribor. Po letu 1998, ko je magistrirala na London Contemporary Dance School (LCDS), je svoje plesne in koreografske izkušnje in znanje poglabljala v različnih mednarodnih koreografskih in improvizacijskih projektih v Glasgowu, Parizu, Dunaju, Berlinu, Pamplona, Atenah in Ljubljani (On the Edge Festival Pariz, Dancweb štipendija, Dunaj, Štipendija Tanzfabrik Berlin…). Leta 2012 je zaključila specializiran študij v Body mind centering v Berlinu in pridobila certifikat za poučevanje EAY (embodied anatomy and yoga).
V svojem 20-letnem delovanju je sodelovala s številnimi mednarodnimi skupinami, producenti in festivali (Robin Howard Theatre London, Theater am Halleschen Ufer Berlin, Festival Exodos, EN KNAP, Betontanz, Flota, PTL, Tjedan suvremenog plesa Zagreb, Isadora and Raymond Research Centre Atene…).

V slovenskem prostoru je prepoznana kot avtorica, ki se osredotoča na telo in problematiko telesne prezence, njene efemernosti in (plesne) pisave. Na zemljevid slovenske sodobne plesne umetnosti se je postavila s predstavami kot je: Ozvočeno telo (fantazmagorični podaljšek, sonična manifestacija telesnega razcepa, ki napolni prostor, da bi lahko zakomunicirala z gledalcem ..., Rok Vevar); z nadaljnjimi raziskavami v polju telesnega, je ustvarila odmeven in nagrajen solo Move As, (predstava metatelesnih, metafizioloških pokrajin bodisi komičnih, fantazijskih ali pa metafizičnih podob ..., Katja Praznik).

Leta 2012 nadaljuje z večjim projektom, ki vsekakor spada v njeno zrelo obdobje ustvarjanja, saj združuje vse dosedanje izkušnje, ter odpira problematiko utelešne misli. Tega leta je tudi izvedla prvo eksperimentalno raziskavo, ki je bila prezentirana v obliki intermedijske inštalacije Intelignento telo v Vžigalici leta 2012, pilot za plesni dokumentarec prav tako pod naslovom Inteligentno telo 2013, plesno – dokumentarna predstavitev projekta Fizične manifestacije 2014, gostovanje laboratorija in delavnice v Isadora & Raymond Duncun Dance Research Center Atene novembra 2014. 3 laboratoriji v novembru 2015  - z ciljnimi skupinami.

Od 2010 aktivno deluje tudi v Kolektivu Federacija, s katerim uprizorijo številne ponovitve projekta Neavtorizirano doma in v mednarodnem prostoru in izvajajo številne delavnice za mlade in najmlajše (tudi v okviru Emona 2000 in mednarodne plesne konference v Velenju), ter prejmejo nagrado Plaketa Mete Vidmar (JSKD RS).

Avtorica : Snježana Premuš
Izvajalci in sodelavci: Tina Valentan, Gregor Zorc, Melina Iordanidou, Liza Šimenc
Dramaturginja: Barbara Novakovič Kolenc
Postavitev sola iz baleta Chopiniana: Mateja Rebolj
Izvajalci metode refleksivne pozornosti:
Sanja Nešković Peršin, Mateja Rebolj, Teja Reba, Milan Ketiš, Mariela Nestora
Opazovalci: Rok Vevar, Jedrt Jež Furlan
Oblikovanje svetlobe: Borut Bučinel
Tehnično vodenje: Špela Skulj
Zvočna podoba: Boštjan Perovšek
Fotografija/video: Marcandrea
Odnosi z javnostjo: Jedrt Jež Furlan, Ksenija Kaučič
Produkcija: Ksenija Kaučič
Producent: Zavod Federacija Ljubljana
Koprodukcija: Bunker SMEEL, Plesni teater Ljubljana, Isadora Duncan Center
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
Sponzor: Dišim.si

---

Fizične manifestacije 2013

obsežen projekt, ki je bil realiziran v obliki predstave, dokumentarca in razstave.

"Če je telo dinamično, v večnem nastajanju, zakaj ima človek skorajda obsesivno potrebo po uniformiranju. Zanima me telo in izraz, ki je veliko več kot body-image ali zgolj mehanizem."

Snježana Premuš

Projekt Fizične manifestacije 1, ki je nastal leta 2013 v obliki pilota z naslovom Inteligentno telo si lahko ogledate na http://vimeo.com/84478684

Trailer ''INTELLIGENT BODY'' (Feature-length Documentary) from Markus Nylaander on Vimeo.

 

Ponovitve predstavitve pilota s pogovorom bodo:

7.februar 2014, Plesni teater Ljubljana,
22.februar 2014, Zimska plesna šola, Maribor
22.marec 2014, Isadora Duncun Centre, Atene

Režija: Snježana Premuš in Markus Nylaander
Koncept: Snježana Premuš
Direktor fotografije: Markus Nylaander
Protagonistki: Mateja Rebolj in Sanja Nešković Peršin
Razvoj scenarija: Snježana Premuš in Markus Nylaander
Originalna glasba:  Robert John Carter
Oblikovanje zvoka: Boštjan Perovšek
Asistent kamere: Jernej Gojkovič
Fotograf: Madster
Asistentka produkcije: Ksenija Kaučič
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: Tabtbørn & Solsten ltd., Plesni teater Ljubljana
Podprla: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Zrele ustvarjalke - protagonistke so prepoznavne ustvarjalke s pestro zgodovino, izkušnjami in karizmatičnostjo, kar je za projekt ključno, saj gre za preverjanje utelešenega stanja prav ljudi, ki imajo zgodovino zapisano v »mišičnem spominu«. Ta zgodovina bo s posebnimi principi postavljena ob bok drugačnemu razumevanju telesa.

Gre za izredno zanimivo zgodbo o soočanju in iskanju osebnega izraza znotraj posameznih uniformiranih struktur, ki so zabeležene v telesu.

"Raziskav telesa je pravzaprav, paradoksalno, malo v sodobnem plesu. Te se bolj osredotočajo na stanja, zgodbe, perfomativnih zarez v telo je manj. Projekt odlikuje brezčasnost, lovi teme in detajle, ki so nenehno prisotni, kar pa jih ne postavlja vedno v fokus dogajanja. Tudi zato so pomembni."
Jedrt Jež Furlan, publicistka, kritičarka, dramaturginja….

Plesna ustvarjalka Snježana Premuš je v svojih delih zadnjih deset let raziskovala video, ki ga je vključevala na inovativne načine v svoje predstave. Sodelovala je  z vizualnimi ustvarjalci, ter filmskimi režiserji: Luka Umek, Petra Veber, Markus Nylaander.

fm-Madster2

 

Javnost, ki je spremljala te projekte je bila zato raznovrstna in nekonvencionalna za plesne predstave - saj so projekti vedno preizkušali meje posameznih medijev in so tako raztezali pomene podob, ter izzivali njihovo »branje« oziroma razumevanje. Tako bodo filmsko-dokumentarni posnetki ves čas spremljali delo in razvoj tudi tega projekta, ter ga pomensko širili in podpirali.


Za realizacijo produkcijske forme je ta enota ključna (kakor tudi razstava), saj dopolnjuje plesno ustvarjanje in ga dopolnjuje s filmskimi prijemi in logiko, ter tudi širi globlje vpoglede v plesno umetnost preko dokumentarne oblike širši javnosti.

Projekt Fizične manifestacije je obsežen projekt, ki bo realiziran v obliki predstave, dokumentarca in razstave.

Dokumentarec Inteligentno želi postaviti jasno izhodiščno točko: inteligenca ni locirana le v možganih, ampak predstavlja inherentni del človeka, vključno s telesom. Naše telo je postlano v evolucijo milijonov let razvoja, kulturnih in socialnih izkušenj in znanja.

Zato bomo prikazali interdisciplinarne raziskave iz umetnosti plesa, gibalnih terapij, filozofije, kognitivne znanosti in antropologije, da bi podprli vizualno pot v telesno-miselne procese. Rezultati raziskav bo izražena skozi ples kot medij, ki predstavlja osnovni način izražanja.

Odločili smo se prikazati zgodbo Inteligentnega telesa kot osebno pot dveh priznanih plesalk v slovenskem in mednarodenm prostoru: Sanja Nešković-Peršin in Mateja Rebolj.

Obe sta/bili solistki Opere in Baleta Ljubljana kakor tudi uveljavljeni plesalki sodobnega plesa, performerki od 80-ih let dalje – Plesni Teater Ljubljana, Dragan Živadinov – NSK, itd.

plesna predstava
premiera: 29. 11. 2015 in
ponovitev 1. 12.  2015 ob 20. uri
v Stari mestni Elelktrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana

Laboratoriji Refleksija v akciji. Reflkesija na akcijo.
30. 11. 2015 ob 9.00 in ob 10.30
v Stari mestni Elelktrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana

"Opazujem kako vsaka točka dotika ali osredotočenja akumulira izkušnje in spomine, ki se nalagajo kot usedline v telesu in tvorijo večplastnost podobe. Iščem trenutek, ko se povežejo in manifestirajo."

"Vprašanje, kako biti v svojem telesu oziroma kako ga razumeti, se je v času mojega plesnega prakticiranja spremenilo v proces, in ta je postal projekt. Uvidenje, da telo ne deluje, tako kot so nas na-učili, je omogočilo, da razumem, zakaj se telesne podobe, ki sem jih skozi vzgojo in izobraževanje ponotranjila, ne skladajo s podobami, ki smo jih zmožni utelesiti.“

Snježana Premuš

Več o projektu si lahko preberete tu.

Dokumentarno-laboratorijska predstavitev Fizičnih manifestacij Snježane Premuš se bo danes, 22. 11. 2014 manifestirala na gostovanju v Isadora Duncan Center v Atenah in projekt popeljala korak naprej, globlje in širše.

V tednu med 3. in 8. novembrom bo v Plesnem teatru Ljubljana potekala dokumentarna in laboratorijska predstavitev.
5. in 7. novembra  laboratorijska delavnica z zaključenimi skupinami različnih profilov in generacij.
8. novembra ob 18. in 20. uri dokumentarna predstavitev projekta.

Fizične manifestacije 2012 – 2015 je poglobljena študija in na nek način širjenje projekta Zgodbe o telesu.
Proces je usmerjen k izkustveni anatomiji and fizionomiji kot izhodiščni točki za osebni izraz posameznika, s katerim sodeluje. Projekt odlikuje sodelovanje različnih umetnikov in strokovnjakov, ki se bodo ukvarjali z izredno zanimivo zgodbo o soočanju in iskanju osebnega izraza znotraj posameznih uniformiranih struktur, ki so zabeležene v telesu.

Vabimo vas na predstavitev kratkega filma Inteligentno telo, ki zaključuje drugi del projekta Fizične manifestacije (prvi del je bil predstavljen v obliki inštalacije v Galeriji Vžigalica konec septembra 2012)

v soboto, 22. 2. 2014, ob 19h
v prostore Plesne izbe Maribor
v okviru 29. Zimske plesne šole v Mariboru.

Fizicne manifestacije

foto Madster

obsežen projekt, ki bo realiziran v obliki predstave, dokumentarca in razstave
Snježana Premuš


Sporočamo vam obljubljeno povezavo do projekta Fizične manifestacije 1, ki je nastal leta 2013 v obliki pilota z naslovom Inteligentno telo, ki si ga lahko ogledate premierno na sledeči povezavi http://federacija.net/projekt/fizicnemanifestacije ali http://vimeo.com/84478684

Trailer ''INTELLIGENT BODY'' (Feature-length Documentary) from Markus Nylaander on Vimeo.

slo / eng