Dvomine

»Ne vem. Ti veš? Ne ti. Jaz veš. Ti ne. Jaz ti. Ne veš ne vem«

»Dvomine« je plesni projekt  April Veselko in Žige Goloba v sodelovanju s Snježano Premuš v sklopu programa medgeneracijskega ustvarjalnega sodelovanja, ki ga Federacija začela v letu 2010 s projektom »Duhec med ljudmi« Ryuza Fukuhare. Tretji projekt v tem programu, katerega je avtorica Kaja Lorenci, sledi kmalu.

Je prefinjen plesno-zvočni dialog med telesom in kontrabasom ter njunima nosilcema April Veselko in Žigo Golobom. Tema je zasnovana na ideji April Veselko, ki se loti preučevanja pomena črne in bele barve, kar je razvidno že v naslovu predstave Dvomine (domine+dvom). Dvomljenje je osnova dialektičnemu razvoju predstave, saj postavi osnovne prvine kot sta črna in bela barva pod vprašaj. 

April se v dialogu z ustvarjalcem Žigo Golobom sooča z izzivom kako osmisliti odnos med plesalko in glasbenikom, da ne ostaneta le na fizično–zvočni navezavi, temveč funkcionirata vsak v svoji specifični vlogi kot protagonista. »V prvi vrsti smo se morali otresti klasičnega odnosa, kjer je glasbenik skorajda neopazen v ozadju in sodeluje z gibom samo preko svojega medija: zvoka, medtem ko plesalka v ospredju pleše – izvaja.« S tem se predstava v dvomu kot osnovnem dramaturškem gonilu predstave razplasti. Predstava se začne viti preko plasti zvok – gib, moški – ženska, glasbenik – plesalka, črna – bela. Kaj predstavljata črna in bela April Veselko? Kako soobstajata v prostoru in času? Kako se eksistenca ene spremeni s prisotnostjo druge? Kaj pomeni če se pomešata? 

To so vprašanja, ki se širše vežejo tudi na odnos moškega in ženske ali glasbenika ter plesalke. Kako njuna medija vplivata na obstoj drugega? Kako se lahko zlijemo v eno, ne da bi izgubili svojo identiteto? In navsezadnje kam nas to vodi? Izmenjava različnih svetov, ki ne izhaja iz vnaprej določene oblike, obrazca, temveč išče smisel svojega obstoja prav v razumevanju narave nasprotij in njihovega dialektičnega razvoja.
Koncept: April Veselko
Avtorja in izvajalca: April Veselko, Žiga Golob
Strokovnjo vodstvo/mentorstvo: Snježana Premuš
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel
Fotografija: Madstern
Produkcija: Federacija
Koprodukcija: Plesna izba Maribor in Plesni forum Celje
Projekt so podprili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, SNG Maribor
 Kontakt: Snježana Premuš, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 031613208

Odlična predstava, kjer izdelane podrobnosti pričajo o presenetljivi umetniški zrelosti April Veselko, je nastala kot del programa Federacije medgeneracijskega ustvarjalnega sodelovanja.

Tokrat bo na sporedu v okviru festivala plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2011. v četrtek 24.11.2011 ob 21.00 v Kulturnem centru Španski borci.


duet April Veselko in Žige Goloba
v petek, 18.3.2011, ob 20.00, na komornem odru SNG Maribor

»Ne vem. Ti veš? Ne ti. Jaz veš. Ti ne. Jaz ti. Ne veš ne vem«

slo / eng