Dvojnik

multimedijska interaktivna plesna predstava

Predstavljamo delo v procesu, ki ima idejno svoje korenine v predstavi Dolly my body (2009).

Avtorica Snježana Premuš je z ustvarjalcem Luko Umekom na rezidenci Proekt Fabrika v Moskvi 2010 začela z novo vizualno – tehnološko raziskavo, ki jo nadalje razvija z ostalimi ustvarjalci v Španskih borcih 2011. 

Posebnost projekta so interaktivni dialogi, ki kot metoda dela ustvarjanja in komuniciranja v predstavi omogočajo intimno prepletanje vseh prisotnih medijev. Čeprav je na odru plesna ustvarjalka, je ta predstava kvartet: gib – zvok – slika – svetloba.

Ustvarjalci odpiramo proces in vas vabimo na ustvarjalno gledanje in odziv, ki nam bo pripomogel, da z novim elanom posežemo v zaključni del procesa, ki nas čaka konec leta.

je naslednik predstav, ki se ukvarjajo z realnim, živim telesom kakor tudi z različnimi stanji realnosti in soobstajanja le-teh na odru..

Tokrat izhajamo iz same podobe, kot jo razume »zahod«.

Predvsem me zanima telesna jasnina, ki se dogodi v času zore ali kot pravi Nancy: »rojstvo teles, njihova fotografija se dogodi v jasnini, ki pride po lunini in pred sončno”.

Jasnina je tistih nekaj minut realnosti, kjer se izenačita-uravnotežita svetloba in tema. Kako doseči ta trenutek rojstva in kaj se dogaja v vseh ostalih obskurnih ali barvnih trenutkih igre med »svetlobo in temo«. 

Iskanje popolne “uravnoteženosti”, ki se rodi, ko spimo.

Distanca, ki se pojavi ob digitalni podobi nasproti realni-živi podobi, nam daje možnost ukvarjati se s časom in prostorom in s preobrazbenimi preskoki: v fluksu od realnih k absurdnim entitetam brez gravitacije.
Interaktivne predstave avtorice Snježane Premuš, ki raziskujejo v polju TELO – ZVOK - SLIKA, imajo svoj začetek v letu 1999. Da naštejemo le nekatere: Amplified body (2000/2004), Tiho telo (2008), Dolly my body(2009).

Princip dela je zasnovan na dialogu med telesom in zvokom in od 2004 še s sliko-videom. Gre za projekte, ki izzivajo zaznavo in razumevanje plesa, glasbe ter vizualne umetnosti in poizkušajo preseči meje, ki jih ločujejo

Predstavljajo vir možnih ekstenzij prezence, identitete ter konceptualiziranja realnosti; ter iskanje prostorov, kjer se telo in podobe (naj si bo to video, svetloba ali zvok)  srečajo in soočajo, da bi zaživeli v novih realnostih, kot podaljški fizične prezence ter telesa kot ga »mislimo«.

Koncept in režija: Snježana Premuš
Izvajanje in so-oblikovanje gibalnega materijala: Tina Valentan
Video in scena: Luka Umek
Oblikovanje zvočnega prostora: Boštjan Perovšek
Oblikovanje luči: Luka Šimenc
Kostumografija: Barbara Kapelj Osredkar
Fotografija: Madster
Produkcija: Federacija
Podprlo: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna Občina Ljubljana
Koproducent: Zavod EN-KNAP
Sponzorja: SAETA – zavod, KOMPOSTER
ponedeljek, 10.10.2011 ob 20h
Kulturni center Španski borci, velika dvorana
Snježana Premuš, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , 031 613 208

Senca lahko pove veliko o nas samih. Sploh če se nenadzorovano giblje. V razpokah med mano in senco, zagledam... Dvojnika :-) Vse to lahko preizkusite tudi v četrtek 21.2.2013 ob 18.30 v Stari mestni elektrarni!

Dvojnik je ena izmed treh produkcij Federacije (Zven telesne tišine, Neavtorizirano) na Gibanici 2013.

Orientacija na dvojnost, multiplikacije, iz katere smo izhajali (2009-10) in začeli graditi podobe, so ključne v predstavi Dvojnik, ki bo doživela svojo premiero v Španskih borcih 24.februarja 2012.

Navsezadnje smo vezani na vse manifestacije notranjih mikropremikov misli podob, idej, stanj v odnosu z zunanjim svetom.

"S 50minutno predstavo Dolly moje telo koreografinja Snježana premuš ne oziraje na (ne)všečnost občinstvu-slednje zlasti velja na iritirajočo zvočnost – brezkompromisno nadaljuje lastno poetiko raziskovanja razmerij med telesom in tehnologijami, tokrat s prepričljivimi nastopom Nine Milin in Madsterja ter izvrstni tehnično ekipo..." Mojca Kumrdej, Delo

slo / eng