Darinka Novak

publikacija

Avtorji: Andreja Rauch Podrzavnik, Gregor Kamnikar, Peter Rauch

Knjigo Darinka Novak lahko naročite na produkcija afna federacija.net. Cena knjige je 12 € + poštnina. 

---

Strateška igra Darinka Novak je dokumentirana vnaprej z namenom nazorne predstavitve projekta. Obenem je bistvo fotografskega dokumentiranja igre v tem, da ustvarjalci in sodelavci projekta preizkusijo eno od možnosti, eno plast iz polja interpretacij, ki jih ponuja diagram. Izzvali so realno postavitev, tako, da so jo simulirali v stvarnem prostoru, z ljudmi in objekti, pri čemer so verjeli, da je to zgolj skica in hkrati končna stopnja. Iz predstavljenega dokumenta bo jasno, da se je dogodek dovolj zgodil, da je se je že zgodil. Njegova performativnost je bila prisotna, tako za izvedbo fotografije kot za mimoidoče, ki so opazovali proces. pričakujejo celotno in celovito uprizoritev, ki bo lahko potrdila lažnost ustvarjenega dokumenta.

Peter Rauch

Darinka Novak - foto Peter Rauch


---

Potreba po preizpraševanju, s katero smo nekateri še bolj okuženi, me med drugim žene tudi k ponovni definiciji svoje vloge v širšem družbenem kontekstu. Zanima me potreba drugih po mojem delovanju ter sam smisel mojega delovanja. Večino časa niham med dvema, dokaj kontrastnima mnenjema: potrebe in smisla po mojem delovanju pravzaprav ni, zato je moja naloga, da to stalno vzpostavljam. Drugo pa je ,da je moje poslanstvo ukvarjati se s prvinsko človekovo lastnostjo-potrebo po komunikaciji, ki nas dela humane. Kot koreografinja in samostojna ustvarjalka tako pripomorem k temu, da nam je življenje, ki ga živimo in ga poskušamo razumeti, lažje prebavljivo.

Darinka Novak je projekt, ki smo ga zasnovali Andreja Podrzavnik, Peter Rauch, Gregor Kamnikar, Gregor Kosi in Vlasta Veselko.

Knjiga je ena od faz projekta. Lahko bi rekli, da smo se namesto za predstavo odločili za knjigo, v kateri predstavimo:
-vsako od treh faz projekta Darinka Novak v letu 2007
-proces in strategije razvoja projekta Darinka Novak v letu 2008
-mokument dogodka - strateške igre Darinka Novak, skupaj z izbranimi in sopostavljenimi navdihujočimi mislimi različnih avtorjev, vzetih iz zelo raznovrstnih virov.
- eseje štirih ustvarjalcev, ki odpirajo vrata projektu Darinka Novak za nadaljno realizacijo v prihodnosti.

Naj še dodam eno bistvenih ugotovitev Darinke Novak, ki se je izkazala za zelo aktualno in sicer potreba po razumevanju procesa kot ekvivalentno pomebnega rezultatu. Z drugimi besedami proces je rezultat in še dalje, rezultat je ves čas v nastajanju.

Andreja Podrzavnik

Darinka Novak Diagram - foto Peter Rauch

---

Avtorji: Andreja Rauch Podrzavnik, Gregor Kamnikar, Peter Rauch
Besedila: Andreja Rauch Podrzavnik, Gregor Kamnikar, Peter Rauch, Vlasta Veselko, Gregor Kosi, Lauren Potter, Pia Brezavšček, Maja Dekleva Lapajne
Ilustracije: Peter Rauch (str. 36 - 60)
Fotografije: Peter Rauch (str. 70-125), Martin Podrzavnik (str. 14-20), Jelena Blagojevič (str. 22-31) in Dario Jazbec (str. 26-31)
Oblikovanje: studiobotas
Prevod: Katja Kosi

Naklada: 300
Tiskarna: Studioprint, Ljubljana

Založba: Zavod Federacija, Ljubljana, 2010

---

To sem počela leta 2007 na sebi, po sebi in z drugimi v Ljubljani 7., 8. in 9. januarja 2007. Ena izmed iger je bila Vohunska igra, ki sem jo potem uvrstila kot del igre Commoveo. Takole se mi je zapisalo.

Začelo se je z nedolžnim koreografskim preizpraševanjem: kako ustvariti nezaznavno koreografijo? Nedolžno kot smo se spraševali, smo se lotili tudi odgovarjanja. Z nekaj pravili smo si izbrali prvi javni prostor: park. Pravila so zaobjemala
-da skrbimo za koreografijo v skupini
-da imamo večino članov skupine ves čas v vidnem kotu
-da vsak član skupine vzame za plesnega partnerja (za duet) nekoga zunaj skupine (mimoidočega)
-da koreografijo izvaja na tak način, da nihče, ki ni del skupine, ne zazna, da gre za koreografijo

slo / eng