Ime kot točka preobrazbe

Gregor
04 September 2010

Se je kuhalo že ves dan včeraj in preko izvedbe 39 prišlo danes na dan, da je ime (recimo Gregor Kamnikar) točka preobrazbe.

V prejšnjih tednih se mi je postavilo nadaljevanje projekta 39 v dveh delih. Prvi del bo imel naslov “In Memoriam Gregor Kamnikar” ali “I.M. Gregor Kamnikar”, kjer nameravam plesat s pseudonimi prijateljev, znancev in znanih oseb, ki plešejo v spomin na umetniško ime Gregor Kamnikar. Ko se izteče ta del projekta, pa se pojavi še seveda Muzej Gregorja Kamnikarja.

To lahko zveni na prvo žogo kot postavljanje spomenika samemu sebi. A to me ne zanima. Projekt meni postane zanimiv, ko sprejemnik opusti doživljanje tega projekta kot gregorjev panični klic v zgodovino, da se postavi v zgodovino, da ne pozabijo – PAZI! – njegovega imena. Projekt postane divje zanimiv, ko opustimo te pritlehne egocentrične ideje in se sprostimo v tem, na kar projekt že ves čas napotuje: da smo preobremenjeni z imenom, z natovarjanjem imen z nečim, kar ni potrebno, da nosi.

Ko postane ime, v tem primeru Gregor Kamnikar, ki se ponudi kot točka preobrazbe, točka refleksije, točka, kjer se lahko za trenutek sprostiš od svojega imena, se projekt šele res začne. Šele takrat pokaže svojo moč, modrost, pretkanost, zapeljivost, dobrotljivost. Šele takrat postane nekaj več kot improvizacijska predstava.

In do te točke pride vsak sam. Vedno znova, zdaj še 37-krat bo gledalcu to ponujeno. Ko gledalec preseže zdolgočasnjeni “ah, še en čuden projekt Gregorja Kamnikarja”, se šele začne tobogan. In jaz ves pripravljen na divjo vožnjo, sem zraven.

back to top