39

39 vaj za umiranje. Vsaka posamezna vaja se predstavi in izvede na plesni predstavi. Vsaka predstavitev vaje v obliki plesne predstave traja 39 minut na prav za vajo določenem prostoru. Prikaže in izvede jo 39-letni umetnik Gregor Kamnikar. V skladu s programom vaj bo Gregor Kamnikar lahko kot umetnik in umetniška identiteta tudi profesionalno in pripravljen umrl po 39. vaji (25.4.2011). Projekt je slovo od umetnika in umetniškega imena Gregor Kamnikar

1. Smrt nastopi, ko se vse izide.
2. 39 je 39 predstav po 39 minut izvedenih v 39 po namembnosti različnih prostorih, ki jih izvede 39-letni Gregor Kamnikar do svojega 40. leta (25.4.2011).
3. Noben prostor izmed 39ih se ne sme ponoviti. Potrebno je najti prostore z 39 različnimi namembnostmi.
4. 39 je projekt poslavljanja od Gregorja Kamnikarja kot umetniške identitete.
5. Od 40. leta dalje ima Gregor Kamnikar za vsak nov projekt, v katerem sodeluje, novo umetniško ime.
6. Umik umetniškega imena in razpršitev umetniške identitete med ogromnim številom umetniških imen ustvari igrivo paniko zaradi izginotja enega izmed temeljnih pojmov (ime) vzpostavljanja družbe.
7. Ime prejema moč, ki ovira njegovo funkcionalnost.
8. Vsak predstava se igra z etimološko povezavo med besedami in pojmi: gibanje, gubanje, zginevanje, izguba, gnitje.
9. Pri 39 sta umrla tudi dva pomembna človeka za ta projekt: Frederic Chopin in Bernhard Riemann.
10. Glasba Frederica Chopina je eksplicitno citiranje človeka, ki je umrl pri 39ih.
11. Gregor pleše na chopinove nokturne, nočnice, ki vzpostvljajo ali pa jih navdihuje noč, nočni čas, ko se približamo smrti.
12. Čas je intimno povezan s smrtjo.
13. Matematika Bernharda Riemanna je implicitno citiranje človeka , ki je umrl pri 39ih.
14. Bernhard Riemann je bil prvi, ki je omogočil v matematiki računanje v večrazsežnostnem prostoru.
15. Večrazsežnostni koncept resničnosti uporablja Gregor na ravni giba, dramaturgije in identitete.
16. Gib, dramaturgija in identiteta v plesu zmorejo proizvajati smisel le, če jih dojemamo večrazsežnostno in kot takimi v več razsežnostih tudi delamo.
17. Večinoma gre pri gibu, dramaturgiji in identiteti pri plesu za reduciranje njihove večrazsežnosti (n-razsežnosti) na število razsežnosti, ki jo zmoremo še umeti z razumom (r-razsežnosti; n je večji od r.
18. 39 dopušča in uporablja večrazsežnost giba, dramaturgije in identitete in omogoča še neutečen način plesanja, igranja s prisotnostmi, pomeni, povezave z občinstvom.
19. 39 je intimno in diskretno srečanje s samim sabo, smrtjo, poslavljanjem in Gregorjem Kamnikarjem.
20. Predstava naredi večrazsežnostno mrežo iz prvin predstave (kompozicija, prostor, čas, prisotnost, pomen, gib, glas, beseda, občinstvo, družbeni kontekst…), da se mogoče ujame v njo trenutek, ko se vse izide,
21. Predstava je radar, ki čuječe prisluškuje za trenutkom, ko vsaka stvar v večrazsežnostnem prostoru zavzame svoje mesto in se vzpostavi smisel te predstave in njenih prvin.
22. Julyen Hamilton: »Improvizacija je umetnost zapuščanja.«
23. Maja Dekleva Lapajne: »Improvozacija je sledenje.«
24. Gregor Kamnikar: »Improvizacija raste iz sredine.«
25. Gregor potrebuje za izvedbo cd predvajalnik in ozvočenje, ki ju priskrbi organizator, če ni drugače dogovorjeno.
26. Stole ali stvari, na katerih se sedi, priskrbi organizator, če ni drugače dogovorjeno.
27. Čas priprave je stvar dogovora in je odvisna od okoliščin vsake posamične izvedbe.
28. Priporočljivo je, da Gregor vidi prostor (vsaj dan) pred samo izvedbo predstave.
29. Obširnost in razširjenost reklame za predstavo je odvisna od pričakovane velikosti občinstva in prostora.
30. Reklama mora biti usklajena s konceptom tega projekta.
31. Za vsako izvedbo predstave posebej Gregor napiše besedilo za e-pošto, ki mora biti v kakršnikoli reklami poleg drugega besedila.
32. Ceno vstopnic za izvedbo predstave določi organizator in uskladi z Gregorjem.
33. Kritje potnih stroškov, stroškov nočitve in stroške dnevnic krije organizator, če ni drugače dogovorjeno.
34. V izvedbi predstave sodeluje vsaj Gregor Kamnikar, če je potrebno pa se priključi še Barbara Novak.
35. Cena ene izvedbe predstave je stvar dogovora in je odvisna od okoliščin vsake posamične izvedbe.
36. Koncept, koreografija in izvedba: Gregor Kamnikar, izvršna produkcija: Barbara Novak in Gregor Kamnikar, produkcija: Federacija.
37. Da pride do izvedbe predstave potrebuje organizator razumeti to besedilo.
38. Vse dodatne informacije dobite na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in gsm številki 040 226 981 (Gregor Kamnikar).
39. Ker se je vse izšlo v tem besedliu (vse prvine besedila), nastopi smrt le-tega. Zdaj.
Koncept, koreografija, izvedba: Gregor Kamnikar
Matematika: Bernhard Riemann
Glasba: Frederic Chopin
Na klavirju: Vladminir Ashkenazy
Strokovna sodelavka in izvršna producentka: Barbara Novak
Produkcija: Federacija
---

Kar ostane, so ustvarili pesniki, je rekel pesnik Hoelderlin. Od 39 ni nič ostalo. Vse se je izšlo. Kot črna luknja. In kot črna luknja pušča sledi in ne posrka vsega, tudi 39 pušča. Sledi. In to, kar se ustvarja in zato ostaja, ustvarimo pesniki Gregorja Kamnikarja: In Memoriam Gregor Kamnikar je projekt, ki ga bomo sprožili v spomin na delo umetnika Gregorja Kamnikarja.

In kar bo ostalo, bomo ustvarili pesniki. Spleteno iz del Gregorja Kamnikarja.

Timon Jelen

39 vaj za umiranje, 36. vaja: oporoka
plesna predstava

36. vaja, ki se bo odvila na Ministrstvu za kulturo v sredo 20.4. ob 17h.

Opravljanje te vaje priporočamo bolj pri koncu sklopa vaj za umiranje.

39 vaj za umiranje, 35. vaja: film
plesna predstava

Baja se, da se pred fizično smrtjo odvije pred nami celotno življenje.

39 vaj za umiranje, 34. vaja: prihodnost
plesna predstavitev

V ponedeljek 18.4. ob 18.00 v zasebni hiši na Travniški 2 v Celju nadaljujemo z odštevanjem še zadnjih vaj za umiranje. Zadnjih devet se odvija vedno z aktivnim sodelovanjem. Na hipodromu z zavestnim aktivnim sodelovanjem Ryuza Fukuhare, v Gradcu s sodelovanjem dveh umetnic Zweite Liga fuer kunst und kultur, na teniškem igrišču z Boštjanom Jakončičem.

39 vaj za umiranje, 30. vaja: korak
plesna predstava

V nedeljo 10.4. ob 16h ste vabljeni na izlet na blejski otok, kjer bomo predstavili in izvedli 30. vajo za umiranje, ki nas napotuje k uporabi tega tukaj in tega zdaj, ne da bi niti za korak šli naprej, nazaj, navznoter, navzven, gor ali dol; in če že, da se s tem odmikom igramo (kot otok). Ali kot pravi Gregor Kamnikar:

Ni poti. Ni cilja. Je korak.
V njem (mogoče) naslednji.

39 vaj za umiranje, 29. vaja: obrok
plesna predstava

V petek 8.4. ob 15h, 16h in 17h ste vabljeni na prakticiranje 29. vaje za umirjanje v BTC (med Kratochwilom in Lidlom), kjer bo predstava del interaktivne postavitve razstave društva Ekologi brez meja »Vrečka na vrečko in fotka na fotko«. 29. vaja bo predstavljena v treh delih/obrokih vsakič po 13 minut (ob 15h, 16h in 17h).

39 vaj za umiranje, 28. vaja: Kleinova površina/steklenica
plesno predavanje

V sredo 6.4. ob 17h30 vabljeni v biro AkkA, na Tobačni 5 v Ljubljani na predstavitev vaje, ki nam bo približala uporabo lastnosti kleinove površine/steklenice pri umiranju.

V petek, 25.3.2011 ob 17.00 v zdraviliškem parku v Termah Dobrna (21. vaja)
V soboto 26.3.2011 ob 17.00 v Zdraviliškem domu v Termah Dobrna (22. vaja)

»to farmakon« v stari grščini pomeni:
1. zdravilo ali čarodejno zelišče, čarodejna pijača, mamilo, bajilo.
2. izdatno sredstvo, zdravilo, lek, strup.
3. barva.
4. nenavadna, čudna tvarina, npr. nafta.

Privoščili si bomo vikend z 39 (sob 2. aprila in ned 3. aprila) – štiri plesne predstave v dveh dneh, kar pomeni štiri vaje za umiranje. Dva vaji v soboto, dve v nedeljo. Po južni slovenski meji od Hrastovelj do Bukovniškega jezera. Začnemo v Ljubljani v soboto zjutraj in končamo v Ljubljani v nedeljo zvečer. S 75 eur si zagotovite prevoz, prenočitev ter obede. Prespali bomo v enem izmed magičnih delov Slovenije na Bizeljskem pri Isteničih. Tistih Isteničih, ki proizvajajo odlične penine. Ki si jih bomo tudi privoščili.

39 vaj za umiranje, 20. vaja: pečat
plesna predstava

V četrtek, 24.3.2011 ob 19.00 vas vabimo v Muzikafe, kjer se redno ob četrtkih dobivajo glasbeniki, da zašpilajo kak fajn džez. Njihovo pripravo na špil bomo uporabili kot izhodišče za 20. vajo in zmerili velikost pečata, ki ga bo priprava pustila na njihovem igranju.

39 vaj za umiranje, 19. vaja: veter v laseh
plesna predstava

V ponedeljek, 21.3.2011 ob 17.00 vas vabimo na plesno kolesarjenje po ljubljanskem barju, da na prvi astronomski spomladanski dan dobimo veter v lase.  Začnemo na križišču Jurčkove in Peruzzijeve v Ljubljani.

39 vaj za umiranje, 18. vaja: (s)prehod
plesna improvizacijska predstava

V nedeljo, 20.3.2011 ob 17.00 vas vabimo na dom Gregorja Kamnikarja, natančneje v njegovo spalnico, Partizanska cesta 45 v Škofji loki,

39 vaj za umiranje, 17. vaja: neodvisnost
plesna improvizacijska predstava

V četrtek, 17.3.2011 ob 21.00 vas vabimo v Sokolski dom v Novem mestu (Sokolska 3) kjer bo predstavljena 17. vaja umiranja. Gregor Kamnikar bo predstavil vajo, ki nam predlaga kako delovati neodvisno od danih razmer in hkrati v popolni povezavi z dogajanjem.

V nedeljo 2.1.2011 ob 17.00 se bo prva različica predstave v letu 2011 odvila na astralni ravni (glej priponko), po kateri vas bo vodila astralna vodička Barbara Novak. Tako ni pomembno, kje fizično boste takrat prisotni. Potrebujete se samo naravnati na predlagano frekvenco in že prisostvujete predstavi. Vtise svojega prisostvovanja lahko spodelite v torek 4. januarja 2011 ob 17h, ko se bomo zainteresirani srečali v Centru Premik, Neubergerjeva 9, Ljubljana, in vtise spodelili.

Na festivalu Kondenz 2010 sem v odličnem vzdušju kafeja Hotela Balkan skupaj z organizatorji festivala in obiskovalci premlel 6. izvedbo 39.

Po Petem vogalu in Fužinskem gradu se selimo v slepo pego Ljubljane na konec Kurilniške na parkirišče in dlje, kjer bo nekoč stal islamsko središče.

Tokrat gre za matinejo, ob 11h dopoldne se bomo zbrali na parkirišču in segli v srce stvari. Tam je nek servis, tako, da če se v srcu kaj pokvari, bomo lahko mogoče to popravili.

Se je kuhalo že ves dan včeraj in preko izvedbe 39 prišlo danes na dan, da je ime (recimo Gregor Kamnikar) točka preobrazbe.

Po Petem vogalu se selimo v Fužinski grad, kjer je Muzej arhitekture in oblikovanja. Danes ob 18.00 se bo začela akcija pred parkom gradu in potem se preselimo v grad. Dejansko bomo 39 minut kar intenzivno hodili in stvar ne bo toliko na miru kot dosedanji dve izvedbi. Tako nadaljujem serijo izvedb sola 39. In bogvedi kaj se bo zgodilo v tem prekrasnem in nenavadnem okolju. Ni drugega kot preverit danes in se prepričat, da gre za vrhunsko improvizacijo.

V Petem vogalu na Celovški 172 v Ljubljani nadaljujem serijo izvedb sola 39. Predstava traja 39 minut. Da se konča točno ob 00.00, se dobimo ob 23.00 in začnemo 23.21 Potem je veliko mest za afterparty, lahko pa kar tam Juhu, gremo se ga naplesat.

slo / eng