Kolektiv

Kolektiv Federacija (in posledično tudi zavod Federacija) smo leta 2009 ustanovili (oziroma zavod Federacija izpeljali iz Ops! zavoda Ljubljana) Andreja Podrzavnik, Snježana Premuš in Gregor Kamnikar, z željo osvežiti, oživeti, spremeniti, iznajti, obnoviti, popraviti ter ponoviti ples in plesni izraz. To so vitalni pojmi, ki nas usmerjajo v sam smisel človekovega gibanja in izražanja, hkrati pa omogočajo, da preko individualnih izkušenj, pristopov, metod in vizij, prestopimo prag izoliranega ustvarjanja, ter ga obogatimo s kolektivnimi presežki in podporo. Od tod tudi ideja, da v prihodnosti kolektiv služi širšemu združenju umetnikov, ne samo s področja plesa, temveč tudi drugih umetnosti kakor tudi družbi.

»…V tem, da se take stvari odvijajo in da jih počnete, vidim izredno vrednost - ker gredo izven ustaljenega okvirja, ker kažejo na različne možnosti, ker so zastavljene preko nekega drugega vrednostnega sistema kot statistike, obrazcev in zahtev na razpisih... tako, da sem vam na nek način hvaležna, saj ob tem ne morem imeti izgovora, da ni možno. » Katja Legin, plesna ustvarjalka

 

Kolektiv kot Produkcijsko telo

Zmanjšali smo sredstva administracije na minimum in predali svoj čas, znanje in vizije za čimbolj kvaliteten integracijo umetniškega in produckijskega dela in izvaja program, ki transparentno prenaša produkcijski denar umetnikom

Kolektiv kot
Umetniško vodstvo

Postavili smo 7 vodil, ki nas usmerjajo pri ustvarjanju in izvajanju programa:
Družbeno angažiran umetniški program
Raziskovalno-izobraževalni značaj programske usmeritve
Kvalitetna umetniška produkcija
Predstavitev slovenskih avtorjev, živečih v tujini
Mednarodno povezovanje
Kritična misel
Inovativno, interaktivno spletišče


Kolektiv kot Umetnik – generator Umetniško/Družbenih projektov

Ena glavnih presežkov programa Zavoda Federacija je Kolektivni projekt, ki je v letih 2010-12 razvil uspešen sklop projekov s skupnim naslovom Tkolektivnos: Odnos2010, Prenos2011, Zanos2012. Rezultati projekta so poleg zelo pozitivnega odziva publike in sodelujočih, pokazali, da je perspektivna zasnova lahko rodila tri nove specifične – družbeno orientirane umetniške projekte, ki predstavljajo organski razvoj in poglobitev projektov(2010-12): Stalna Zbirka Zdajšnjosti, Neavtorizirano, Muzej oživi in Dinamični prostori.

 

Kolektiv kot Posebnost:

Značilnost našega dela je, da daje dolgoročne možnosti izvajanj projektov, ki imajovečje razsežnosti – kar se bo pokazalo tudi v sodelovanju umetnosti in znanosti - projekt Dinamični prostori. Predvsem pa pa se to kaže v snovanju struktur, ki vključujejo ranljive starostne ali socialne skupine v ustvarjalni proces in dialog (Stalna zbirka zdajšnosti, Muzej oživi, Neavtorizirano) in pomagajo prenesti ustvarjalno delo znotraj fomalnih struktur institucij: šolski sistem, dom za ostarele itd.

Z drugimi besedami - projekt se ne ustavi z izvedbo premiere, pač pa je v razvoju: umetniško in družbeno.

 

Kolektiv kot Sodelavec:

V okviru europskega projekta Dinamični prostori so afirmirali obstoječe mednarodne povezave z kolektivi, producenti in umetniki iz drugih evropskih držav in Kanade. Mrežo sestavljajo: SLOVENIJA – ITALIJA – GRČIJA – FRANCIJA – KANADA.

---

Kolektiv Federacija vabi na delavnico  za otroke Muzej oživi v starosti med 5 in 8 let! Delavnico bo Kolektiv Federacija izvedel v 7. 2. 2015 ob 11.00 v Mestnem muzeju Ljubljana v okviru festivala Bobri.

Prijave in vprašanja sprejemamo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Na delavnici Muzej oživi bomo z risanjem in gibanjem stopili v igro in z njo poživili muzej ter našo domišljijo in se kaj novega naučili o svojih gibalnih, risalnih, ustvarjalnih in komunikacijskih sposobnostih.

Kolektiv Federacija je za delo z mladimi prejel plaketo Mete Vidmar za leto 2013. Plaketa bo podeljena 19. 11. 2014 ob 18h ob odprtju festivala mlade plesne ustvarjalnosti Živa v Kulturnem centru Španski borci.

Fokus je ključna beseda
Vsebina je ključna beseda.
Sodelovanje je kompleksna stvar.
Komunikacija je upanje.

Kolektiv stavi na raznolikost pogledov, pristopov, metod, oblik, formatov in vseh prvin umetniškega ustvarjanja. Če že iščemo skupni imenovalec projektom in umetnikom v kolektivu in zavodu Federacija, je to ustvarjalnost.

slo / eng